Voorkom verveling bij je Papegaai

Door DaniëlleC
Maandag 22 Juli 2013

Een papegaai heeft graag veel aandacht, wanneer hij dit niet krijgt kan hij zich eenzaam gaan voelen en zich gaan vervelen.

Door de papegaai veel aandacht te geven en hem leuke speeltjes te geven kan dit voorkomen worden. Gebeurd dit niet dan zal de papegaai zich op een andere manier proberen te vermaken dit kan door middel van het plukken van veren. Zorg ervoor dat de papegaai een sloopspeeltje heeft en een speeltje dat niet kapot kan gaan. Wissel regelmatig van speeltje om de speeltjes spannend te houden.

Laat de papegaai niet de hele dag in de kooi zitten. Zorg ervoor dat de papegaai minimaal 1 uur per dag uit de kooi is. De papegaai heeft dan meer ruimte en kan dan meer klimmen. Eventueel kan de papegaai dan ook een rondje vliegen. Blijf erbij als de papegaai los is, tenzij er zeker weten niks kan gebeuren. Als de papegaai los is krijgt hij ook graag veel aandacht. Een aparte klimboom kan ook voor vermaakt zorgen. Je kunt een Javaboom kopen of je maakt zelf een klimboom van wilgentakken of takken van fruitbomen.

Verveling kan ook komen door eenzijdige voeding, zoals pellets. Sommige papegaaien kunnen zich wel goed met pellets vermaken. Ze kunnen bijvoorbeeld de pellets in het water doen en daarna pas opeten, dit zorgt dus wel voor vermaak. Als een papegaai zich slecht vermaakt met pellets, dan kan het verstandig zijn om voeding te geven waar ze meer moeite voor moeten doen, zoals zaadsticks en noten in dop. Doppinda’s zijn wel slecht vanwege de schimmels. Laat ook altijd het bodemrooster uit de kooi. Voer dat is gevallen kunnen ze later van de bodem af halen. Ook hiermee worden ze weer bezig gehouden.