Tamme rat aanschaffen: Mannetje of vrouwtje?

Door DaniëlleC
Maandag 23 Februari 2015

Je hebt besloten dat je een rat gaat aanschaffen en je weet zeker dat je er goed voor kan zorgen. Nu is de vraag kan ik beter mannetjes of beter vrouwtjes aanschaffen? Ratten zijn groepsdieren en daarom is het belangrijk dat je niet maar één rat aanschaft maar meerdere.

Wanneer je rittens (jonge ratten) of ratten aanschaft dan is het belangrijk dat je alleen maar rittens koopt van het zelfde geslacht. Let er ook op dat op de plek van aankoop de mannetjes en de vrouwtjes van elkaar zijn gescheiden. Je hebt anders kans dat je een zwanger vrouwtje mee naar huis neemt. Natuurlijk wil je geen ongewilde jongen ratjes hebben.

De mannetjes zijn makkelijk te onderscheiden van de vrouwtjes zelfs als het rittens zijn. De mannen hebben duidelijk zichtbare ballen. Mannetjes en vrouwtjes zijn allebei goed tam te maken en bijten eigenlijk alleen als ze in de knel zitten. De karakters van de mannen en de vrouwen verschillen wel, afhankelijk daarvan kan je een keuze voor het geslacht maken. Natuurlijk zijn er bij beide geslachten altijd uitzonderingen.

Mannetjes
Over het algemeen zijn de mannetjes rustiger en aanhankelijker dan de vrouwtjes. De mannetjes zitten graag bij je op schoot of in je nek, ze vinden het fijn om te knuffelen. De mannetjes zijn wel minder zindelijk dan de vrouwtjes. De mannetjes stinken ook meer dan de vrouwtjes, maar door het hok regelmatig schoon te maken ga je de geur een heel eind tegen.

Vrouwtjes
De vrouwtjes zijn nieuwsgieriger en ondernemender dan de mannetjes. De vrouwtjes kunnen maar moeilijk stil zitten. De vrouwtjes gaan veel op onderzoek uit.