Platy vis, Plaatje: Houden, kweken, verzorging en huisvesting

Door DaniëlleC
Vrijdag 03 Oktober 2014

Een van de populairste vissensoort is de Platy (Xiphophorus maculatus), ook wel Plaatje genoemd. De platy komt oorspronkelijk uit Mexico. Platy’s behoren tot de levendbarende tandkarpers. Platy’s zijn vreedzame vissen en daardoor makkelijk te houden met andere vissen. Platy’s hebben veel verschillende kleuren en aftekeningen, ze zorgen voor veel kleur in je aquarium.

De platy vrouwtjes worden ongeveer 6 centimeter lang, de mannetjes blijven kleiner. Platy’s worden maximaal 3 tot 4 jaar oud.

Kleuren en varianten
De platy komt voor in verschillende kweekvarianten. Platy’s kunnen geel, oranje, rood, zwart, blauw en bevlekt zijn. De papegaaiplaty heeft een flinke variëteit aan kleuren. Platy’s kunnen ook bepaalde aftekeningen hebben, zoals de Micky Mouse platy. Bij de Micky Mouse platy zie je een vlek op de staart in de vorm van het hoofd van Micky Mouse. Er zijn ook platy’s waarvan de rugvin extra hoog is.

platy

Huisvesting
Het beste is om een aquarium te hebben met een minimale lengte van 50 cm. De platy is bestand tegen een temperatuur tussen de 20 en 26 graden, maar de beste temperatuur voor hen is 24 graden Celsius.
De pH-waarde van het water dient tussen de 7 en de 8 te liggen. De hardheid van het water moet tussen de 10 en 25 DH liggen. Voor deze tropische vissen is natuurlijk een pop, filter en verlichting nodig. Zorg voor genoeg beplanting en schuilplekken in het aquarium.

Voeding
Je kan de platy’s gewoon droogvoer geven, geeft nooit te veel. De vissen moeten binnen 1 á 2 minuten het voer kunnen opeten. Platy’s lusten ook graag levend voer en diepvriesvoer, zoals watervlooien, tubifex en muggenlarven. Verder eten platy’s ook algen en ander groenvoer.

Kweken
Het beste is om 1 mannetje op ongeveer 3 vrouwtjes te houden. De mannetjes zijn te herkennen aan het gonopodium, een uitstekend paringsorgaan bij de aarsvin.

Een mannetje zal achter het vrouwtje aanzwemmen en zich van zijn beste kant laten zien. Het mannetje zal dan proberen om het vrouwtje te bevruchten. Een vrouwtje kan het sperma van het mannetje opslaan in haar lichaam en het sperma verdelen over meerdere bevruchtingen.

Wanneer een vrouwtje zwanger is zie je haar dikker worden en op haar achterlijf is een donkere vlek te zien. In de donkere vlek van het lichaam zijn de oogjes van de jonkies te zien. Een platy is vier tot zes weken zwanger, een vrouwtje kan per worp maar liefst twintig tot veertig jongen krijgen. De grotere vrouwtjes werpen meestal meer dan de kleinere vrouwtjes.

De geboren jonkies zorgen direct voor zich zelf. De jongen hebben genoeg planten nodig om in te verschuilen, want de andere vissen eten de jongen op. Niet alle jonkies zullen het overleven. Bij een leeftijd van drie maanden kunnen de platy’s zich al voortplanten. Bij sommige vrouwtjes en sommige varianten kan dit langer duren.

Platy vis