Er zijn drie soorten zebra’s: De Grevyzebra, Steppezebra en Bergzebra

Door DaniëlleC
Donderdag 08 Augustus 2013

Er bestaan 3 zebra soorten die lastig uit elkaar te houden zijn, de Grevy-, Steppe- en de Bergzebra. Elke soort heeft een ander strepenpatroon. De zebra’s zijn dan ook onder andere te onderscheiden aan de patroon van strepen. Per zebrasoort verschilt het strepenpatroon per ondersoort, gebied en individu.

De Steppezebra
De Steppezebra (Equus quagga) komt het meeste voor en kent verschillende ondersoorten. Alle ondersoorten hebben de strepen over de buik doorlopen. Meestal hebben de zwarte strepen een bruinachtige schaduwstreep. De oren van de steppezebra zijn klein.

Steppe zebra

Steppe zebra

De Grevyzebra
De Grevyzebra (Equus grevyi) heeft dunnere strepen dan de Steppezebra. De strepen van de grevy lopen niet zoals bij die van de steppe over de buik door. De basis van de staart is niet gestreept en geheel wit. Grevyzebra’s hebben grote opvallende oren. De Grevyzebra is de grootste zebrasoort.

Grevy zebra

Grevy zebra

De Bergzebra
De Bergzebra (Equus zebra) komt alleen in het zuidwesten van Afrika, deze zebrasoort is zeldzaam. Er zijn twee ondersoorten: de Hartmannzebra en de Kaapzebra. Net zoals de Grevyzebra heeft de Bergzebra geen strepen over de buik en heeft hij vrijwel nooit bruinachtige schaduwstrepen. Op de billen heeft de grevy drie tot vier dikke horizontale strepen lopen. De grevyzebra heeft over het staartstuk en de bovenste gedeelte van de staart kleine, zwarte strepen lopen. De rest van de staart is wit. Net zoals de Grevy zijn de oren van de bergzebra groot.

Bergzebra

Bergzebra