De grootste spin ter wereld: Heteropoda maxima of de Goliathvogelspin?

Dinsdag 19 November 2013
Waardering

Er zijn twee spinnen die gezien worden als de grootste spin ter wereld. Je kunt kijken naar de grootte van een spin of naar het lichaamsgewicht van de spin. Op basis van deze twee factoren zijn er twee spinnensoorten die het grootst zijn, de Heteropoda maxima spin en de Goliathvogelspin de grootste spinnen ter wereld. Oordeel zelf welke spin het grootst is.

Heteropoda maxima
Als we kijken naar de grootte van de spin dan is de Heteropoda maxima, een jachtkrabspin, de grootste spin ter wereld. De Engelse naam voor deze spin is de Giant huntsman spider. De Heteropoda maxima heeft een spanwijdte van ruim 30 cm. Het lichaam van de spin is ongeveer 4,5cm groot. De spin heeft een roodbruine kleur met donkere strepen op de poten. De spin is als eerste ontdekt in de grotten van Noord-Laos. De spin is voor mensen niet giftig, maar de beet kan wel pijnlijk zijn.

Giant huntsman spider, Heteropoda maxima

Giant huntsman spider, Heteropoda maxima

Goliathvogelspin
De Goliathvogelspin (Theraphosa blondi) is qua lichaamsgewicht de grootste ter wereld. De goliathvogelspin kan ongeveer 170 gram wegen. In enkele gevallen kan de spin ook een pootspanwijdte hebben van 30 centimeter en het lichaam is ruim 12 centimeter. De goliathvogelspin is licht tot donkerbruin. De goliathvogelspin leeft in gebieden in Zuid-Amerika. De spin is giftig, maar voor mensen is hij haast onschuldig. Een beet van deze spin is te vergelijken met een bijensteek.